Spomenik revolucije Draga Tršarja - Mikuž, Jure (Umetnine v žepu, 2010)
Spomenik revolucije Draga Tršarja dobiva s pričujočo knjižico prvo temeljito umetnostnozgodovinsko analizo in interpretacijo. Na podlagi dostopnih virov nam avtor pronicljivo razkriva zgodbo natečaja za spomenik in nastajanja te moderne javne plastike ter njen ikonografski okvir. V obdobjih, kot so bila 60. leta in kot je današnji čas, je takšnim naročilom le redko mogoče prerasti ideološke meje in nagovoriti predvsem s svojo izvirno likovno kvaliteto. Tršarjev spomenik revolucije, ki je našel svoj prostor v zavetju dreves na nekdanjem uršulinskem vrtu, je eden takšnih.