Šrilanka - Napokoj, Matjaž (Vodniki LGD, 2011)
Vodnik najprej podaja poglavitne naravno- in družbenogeografske značilnosti otoške države, ki se je je zaradi značilne oblike in trpke zgodovine oprijel vzdevek »solza v Indijskem oceanu«. Podrobno so prikazana njena etnična in verska nasprotja, ki so se odrazila v dolgotrajni, šele pred kratkim končani državljanski vojni. Knjiga ob glavnem mestu Kolombu izpostavlja starodavne otoške prestolnice Anuradhapuro, Polonnaruwo in Kandy, jamsko svetišče Dambullo, znameniti osamelec Sigiriyo, prestolnico čaja Nuwara Eliyo, stičišče štirih verstev Adamov vrh, središče draguljarstva Ratnapuro in staro kolonialno mesto Galle. Večina med njimi je uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. V besedilu je opisanih še več zanimivosti, na primer cejlonski slon, festivali in praznovanja, ajurvedska medicina, pridelovanje riža in drugih pomembnejših kmetijskih kultur, državnica Sirimawo Bandaranaike ...