Stres in anksioznost Priročnik za vse, ki si želijo vedeti več o duševnih motnjah in bolje poskrbeti za svoje duševno zdravje - Zvezdana Dernovšek, Mojca (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2020)
Na stresne okoliščine se vsi odzivamo podobno. Stres je normalno odzivanje na spremenjene okoliščine in sam po sebi ni duševna ali telesna motnja, pogosto pa je sprožilni dejavnik za vrsto duševnih in telesnih motenj. Krepitev duševnega zdravja in preprečevanje nastanka duševnih motenj temelji predvsem na povečevanju odpornosti na stres in reševanju vsakodnevnih težav na način, da se stres zmanjšuje. O duševnih motnjah vemo bistveno manj kot o prehladu, sladkorni bolezni ali drugih zdravstvenih težavah, poleg tega jih še vedno spremljajo stigma, sram, nerazumevanje in močan strah. Številni zato odlašajo z iskanjem pomoči, si skušajo pomagati sami ali se zatekajo k neustreznim rešitvam. V priročniku je posvečena posebna pozornost prepletenosti stresa in motenj razpoloženja ter pojasnilom, kaj se dogaja v našem telesu, ko je v stresu in kakšne so lahko dolgoročne posledice. S pomočjo osebnih zgodb običajnih ljudi je predstavljeno, kako poteka prepoznavanje anksioznih motenj, kakšne so razlike med različnimi vrstami anksioznih motenj ter kakšne možnosti so na voljo za samopomoč in zdravljenje.