Tržaško in Goriško - Bandelj, Andrej (Vodniki LGD, 2012)
S tem vodnikom nadaljujemo s predstavitvami slovenskega zamejstva. Tokrat so v njem predstavljene ekskurzije, izvedene v južnem delu slovenskega zamejskega prostora v Italiji, v trikotniku med dolino Glinščice, Gradeško laguno in Goriškimi brdi. Čeprav so v knjigi sistematično podani naravnogeografski, družbenogeografski in regionalni opisi, problematika slovenstva, pomniki na krvave dogodke med prvo svetovno vojno in številne naravne znamenitosti na tem območju, velja tokrat izpostaviti opisa obeh mestnih središč, Trsta in Gorice, ki sta ju pripravila ugledna zamejska avtorja in jima vdahnila prepoznavno osebno noto.