Učinki priseljevanja v Slovenijo po drugi svetovni vojni - Josipovič, Damir (Migracije, 2006)
V ospredju monografije je zlasti vidik dejavnikov in vzrokov migracij v Slovenijo od konca druge svetovne vojne do danes ter sprememb v rodnostnem obnašanju prebivalstva Slovenije pod vplivom priseljevanja. Avtor želi s tem delom prispevati k oblikovanju podlag za demografsko in druge politike, na drugi strani pa vzpodbuditi razmisleke v smeri preseganja stereotipov in preprečevanja družbenih konfliktov.