Videmsko - Bandelj, Andrej (Vodniki LGD, 2014)
S tem vodnikom zaokrožamo predstavitve slovenskega zamejstva v Italiji. V njem so predstavljene ekskurzije, izvedene v severnem delu tamkajšnjega slovenskega zamejskega prostora. Dva zapisa obravnavata mejno območje med Slovenijo in Italijo, prvi simbol Beneških Slovencev Matajur, drugi pa suho dolino Predol in najzahodnejše naselje v Republiki Sloveniji, vasico Robidišče. Poleg Terskih in Nadiških dolin, Čedada in Vidma z okolico, vselej skrivnostne Rezije in z vidika osrednje Slovenije skoraj bližnje Kanalske doline je vključena še pri nas manj znana gorska pokrajina Karnija, ki pa je z avtocestno povezavo med Beljakom in Vidmom prav tako na dosegu roke. Za razliko od ostalih obravnavanih območij ni bila nikoli slovensko narodnostno ozemlje, pač pa se v njej prevladujoče furlansko prebivalstvo prepleta s pripadniki nemških narodnostnih otokov. Vodnik zaključuje prispevek o obnovi furlanskih naselij po uničujočih potresih v letu 1976, ki so vzeli skoraj 1000 življenj. Rdeča nit vodnika je narodnostna problematika, praviloma vpeta v zgodovinski okvir, ki jo je odločilno zaznamoval. Zastopane so tudi raznovrstne naravne lepote, prežete s tradicionalnimi etnografskimi vrednotami.