Vrednotenje pokrajinskoekoloških tipov Slovenije v luči pokrovnosti, izdelane s klasifikacijo satelitskih posnetkov Landsat - Kokalj, Žiga (Prostor, kraj, čas, 2013)
V knjigi je razvita metoda vrednotenja pokrajinskoekoloških tipov Slovenije z vidika pokrovnosti. Pokrovnost oziroma raba tal sta osnovna pokazatelja prepleta delovanja naravnih in antropogenih dejavnikov v pokrajini. Osnovni hipotezi dela sta, da se pokrajina znotraj posameznih tipov podobno odziva na človekove posege in da se ti odzivi izražajo v razlikah v pokrovnosti med različnimi tipi. Razkrivamo tudi skupine odklonov ter vzroke zanje. S klasifikacijo satelitskih posnetkov Landsat je bil izdelan sloj pokrovnosti s sedmimi razredi (gozd, grmičevje in zaraščanje, ekstenzivna travniška raba, intenzivna kmetijska raba, pozidana in sorodna zemljišča, voda, odprto). Uporabljene so bile različne tehnike in pomožni podatki, s čimer smo dosegli vsebinske in geometrične izboljšave. Posodobili smo vektorski sloj pokrajinskoekoloških tipov, ki je sedaj primeren za detajlne študije v geografskih informacijskih sistemih. Vrednotenje tipov smo izvedli s pomočjo naravno- in družbenogeografskih kazalcev. Razlike med tipi so velike, izbrani kazalci pa dobro prikažejo tudi njihovo notranjo raznolikost.