Za odprto znanost - Ciglenečki, Slavko; Dolinar, Darko; Luthar, Oto; Majcenovič, Helena; Mihelič, Darja; Ravnik, Mojca; Riha, Rado (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2004)
V zborniku so objavljene razprave in povzetki diskusij z dvodnevnega srečanja z naslovom »Za odgovorno znanost«, ki je bilo 14.-15. novembra 2002 v Ljubljani. Na njem so zbrani sodelavci ZRC SAZU, Filozofske fakultete, Fakultete za družbene vede in nekaterih drugih ustanov razpravljali o statusu humanističnih ved, o pogojih za mednarodno sodelovanje, o možnostih za povezovanje visokošolskega izobraževanja in raziskovanja ter o vrednotenju rezultatov humanističnih raziskav.