Zamejska Hrvaška - Kladnik, Drago (Vodniki LGD, 2008)
Vodnik je nekakšen križanec med predstavitvami ekskurzij po Sloveniji in ekskurzij po tujini. V njem so podrobno predstavljene ne le geografske, ampak tudi poglavitne zgodovinske in etnološke značilnosti v tako imenovani zamejski Hrvaški, to je na območjih v neposrednem zaledju državne meje z našo jugovzhodno sosedo. Ker je kopenska meja s Hrvaško najdaljša slovenska kopenska meja s katerokoli sosednjo državo, ni presenetljivo, da so predstavljene ne le pokrajinsko, ampak tudi razvojno zelo raznolike pokrajine, od ravninskega in gričevnatega Medžimurja na severovzhodu prek hribovitih Žumberške gore, Gorskega kotarja in Čičarije vse do sredozemskega južnega dela polotoka Istre na jugozahodu. Vmes sta podrobno obravnavani tudi zagrebška in reška aglomeracija. Vseh deset prispevkov je razvrščenih v smeri od severovzhoda proti jugozahodu. Predstavljene poti se za več kot 50 km od slovenske meje oddaljijo le na jugu Istre.