Dos cops jove i dos cops baixat a la tomba : tradicions biogràfiques i escatologia a la Grècia antiga - Pòrtulas, Jaume (Col·leció Filologia UB, 2013)
«Dos cops jove i dos cops baixat a la tomba». Tradicions biogràfiques i escatologia a la Grècia antiga és el títol de l'estudi que Jaume Pòrtulas exposà en l'acte d'ingrés a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, un treball en què l'autor analitza una sèrie de contalles sobre certs personatges grecs, a cavall entre la llegenda i la història, dels quals s'explica que van gaudir de dues vides. Aquest llibre, que aplega tant l'estudi del flamant acadèmic com les paraules d'elogi al seu antecessor -el professor Joan Bastardas i Parera- i la contestació de Lola Badia, posa de manifest el profund coneixement que té Jaume Pòrtulas de la mitologia i la filologia gregues, així com la brillantor de la seva prosa.