Jordi Pere Cerdà Literatura, societat, frontera - Carrera, Cinto; Dalmau, Teresa; Grau, Marie; Valls, Miquela (Études, 2004)
El 2001, feia cinquanta anys que Jordi Pere Cerdà (Premi d'Honor de les Lletres Catalanes1995) entrava en literatura amb «La guatila i la garba ».És un col·loqui científic que li fou ofert com a prova d'homenatge, just en aquella terra de Cerdanya «entremig de totes les terres» que nodreix la seva obra d'imatges, de saba dialectal, de memòria col·lectiva, però també de qüestionaments sobre el que ell anomena el «trencat» i el «cosit»: la ferida i el lligam - sobre la frontera - totes les fronteres. Trenta cinc escriptors, investigadors, universitaris catalans, francesos i occitans varen reunir-se per parlar de Jordi Pere Cerdà i analitzar una obra major de la nostra literatura contemporània. Un home i una obra que són l'expressió mateixa de la problemàtica que planteja la catalanitat al País del Nord.