Βιοηθική και Ολοκαύτωμα - Βερτζάγια, Δέσποινα (Εγχειρίδια Βιοηθικής της UNESCO, 2022)
Το Ολοκαύτωμα άρχισε με την αποπροσωποποίηση των θυμάτων και κατέληξε στην αποπροσωποποίηση των θυτών. Το ναζιστικό ιατρικό κατεστημένο ξεκίνησε με το να αποπροσωποποιεί τους ασθενείς και κατέληξε στη διάπραξη γενοκτονίας. Ένας από τους στόχους αυτού του εγχειριδίου είναι να ανα-προσωποποιήσει τόσο τους δράστες, όσο και τους θύματα. Εάν δώσουμε όνομα σε έναν γιατρό-θύτη, ένα θύμα των σκληρών διαδικασιών ή σε έναν ιατρό που ήταν αιχμάλωτος σε ναζιστικό γκέτο ή στρατόπεδο συγκέντρωσης μας, αυτό θα μας κάνει όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωτίστως ευάλωτοι άνθρωποι, και μόνον δευτερευόντως επαγγελματίες ιατροί. Η εξατομίκευση αυτών των ιστορικών γεγονότων μας παρακινεί να κοιτάξουμε εκ νέου τους εαυτούς μας και να αναζητήσουμε μέσα μας, και μέσα στις κοινωνίες μας, το βάρος και την ευθύνη που όλοι φέρουμε για την ανθρωπότητα και για την ευημερία της ίδιας της ιατρικής. Η εξέταση των βιοηθικών ζητημάτων που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα και της συνενοχής της γερμανικής ιατρικής προσφέρει ένα καίριο πρίσμα που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το δύσκολο αλλά επιτακτικό έργο.