Fortellinger om bærekraftig utvikling Perspektiver for norskfaget - Axelsson, Marcus; Opset, Barbro Bredesen (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2021)
I denne boken utforsker litteraturforskere, språkforskere og norskdidaktikere bærekraftig utvikling, som er et av de gjennomgående temaene i læreplanene i Kunnskapsløftet 2020. Med bidrag fra forskere, undervisere og lærere på forskjellige nivåer innen lærerutdanningene, gir boken både overordnede perspektiver og et mangfold av eksempler på hvordan man gjennom analysearbeid kan finne frem til og ta i bruk skjønnlitterære tekster i arbeidet med bærekraftig utvikling. Målet med boken er å løfte frem perspektiver som er interessevekkende og inspirerende i sammenheng med undervisning på alle skolens trinn, for forskere innen litteraturvitenskap og lærerutdanningene, lærerstudenter og studenter innen litteraturvitenskap, og ikke minst for praktiserende lærere og andre som er interessert i bærekraftig utvikling. Antologien gjør nedslag i samtidslitteratur, litteraturhistoriske tekster, barne- og ungdomslitteratur, filosofiske tekster og sakprosa. Noen av kapitlene vektlegger overgripende teoretiske refleksjoner, andre viser eksempler gjennom en tekstnær analytisk innstilling, og andre løfter frem konkrete didaktiske spørsmål.