Jordi Pere Cerdà o l'ànima literària de la Cerdanya : El pensament poètic i el compromís amb la paraula - Marqués Meseguer, Josep (Joan Lluís Vives, 2021)
L'obra de l'escriptor nord-català Jordi Pere Cerdà (1920-2011) una cartografia literària que abasta tota dimensió espacial -real, imaginada i ficcional. Les prospeccions que assagen els seus texts es fonen en el medi natural i rural, canten a l'amor, als veïns i als éssers fantàstics del folklore català, es comprometen amb els refugiats encarant-se a tota frontera i, també, a tot abisme interior i exterior que oprimesca l'ésser. Aquesta obra s'interessa pels orígens del pensament poètic de Cerdà, en un context agitat, ple de transformacions socioeconòmiques, polítiques, culturals i lingüístiques, en el qual Cerdà desenvoluparà la seua pròpia veu literària. La seua rica experiència vital ens permet, en definitiva, reconstruir una vida dedicada al pensament, a la creació, a l'activisme cultural i al compromís social.