ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ТА ВІТЧИЗНЯНОГО ДОСВІДУ ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ У ЗАКЛАДАХ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ - Олександр Семенов (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2016)
У статті здійснено порівняльний аналіз зарубіжного та вітчизняного досвіду діяльності закладів позашкільної освіти на матеріалі раннього формування творчо спрямованої особистості дитини. Автором визначено, що для України, як і для інших європейських держав, характерні: організаційна структурованість системи позашкільної освіти, наявність нормативно-правової бази діяльності закладів вільного часу для дітей, національні наукові дослідження проблем діяльності закладів неформальної освіти. Важливими завданнями позашкільної освіти як для інших країн, так і для України є виховання особистості, здатної до успішної самореалізації в суспільстві, ефективної міжкультурної взаємодії на основі принципів толерантності та взаєморозуміння, звернення уваги на соціальну адаптацію та повноцінний розвиток дітей з особливими потребами.