Maxilada Geniş Uzantılı Epidermoid Kist: Olgu Sunumu - Cihan Topan; Ahmet Emin Demirbaş; Mustafa Karakaya; Alper Alkan (Selçuk University, 2019)
Epidermoid kistler ektoderm kaynaklı benign yumuşak doku malformasyonlarıdır ve baş boyun bölgesinde ender olarak görülür. Dermoid ve epidermoid kistler oral kavitede çoğunlukla submental bölge, dil, lateral faringeal duvar ve yumuşak damakta lokalize olurlar. Bu lezyonlar kongenital olarak görülebilir veya travma sonrası sonradan meydana gelebilir. Epidermoid kistler klinik olarak, yavaşça büyüyen, ağrısız, sınırları düzenli, sert şişlikler şeklinde görülür. Bu olgu sunumunda, anterior ve posterior sol maksiller bölgede oluşan, maksiller sinüs ve infratemporal bölgeye kadar uzanan epidermoid kistin cerrahi tedavisi ile birlikte ameliyat sonrası takibi sunulmaktadır.