РОЛЬ ПРОБІОТИКІВ У ФОРМУВАННІ МІКРОБІОТИ КИШЕЧНИКА НОВОНАРОДЖЕНИХ ГРУПИ РИЗИКУ - T. K. Znamenskaya; O. V. Vorobyova; M. M. Chuiko (Bukovynian State Medical University, 2018)
Сучасна міжнародна наукова спільнота широко обговорює стратегію попередження формуванню хронічних та неінфекційних хвороб, таких як алергічних, аутоімунних, а також метаболічних синдромів, функціональних розладів шлунково-кишкового тракту в немовлят та дітей раннього віку. Важлива роль при оцінці стану здоров'я дитини відводиться мікробіомі кишечника з урахуванням особливостей її формування, починаючи з періоду новонародженості. Спосіб народження впливає на різноманітність і функцію мікробіоти дитини, яка може тривати місяці і довше після народження. В статті представлено огляд сучасної зарубіжної наукової літератури з узагальненням даних про значення нормального складу мікробіоти кишечника, особливостей формування нормального мікробіоценозу в анте-, інтра- та постнатальному періоді у новонароджених групи ризику та з перинатальною патологією. Описано причини порушення нормального складу мікробіоти та їх вплив на стан здоров'я дітей. Наводяться актуальні дані про ефективність пробіотиків у профілактиці неінфекційних хвороб. Позитивними якостями пробіотичних препаратів вважаються їх добра переносимість при мінімумі небажаних реакцій, що представляє значний практичний інтерес, так як безпека пробіотиків дозволяє використовувати їх в неонатології, у дітей раннього віку, а також у вагітних і годуючих жінок. Препарати Лінекс Бебі® та Лінекс® Дитячі краплі є одними з найбільш доступних пробіотиків, що випускаються для дітей і завдяки своїй формі випуску (порошок та краплі) забезпечують легкість запропонованого дозування в залежності від віку дитини. Bifidobacterium animalis subsp. Lactis має високу терапевтичну ефективність, сприятливі фармакокінетичні властивості, можливість використання разом з іншими ліками, високий профіль безпеки. Все вищезазначене, а також зручний режим прийому роблять Лінекс Бебі® та Лінекс®Дитячі краплі одними з найоптимальніших і найперспективніших препаратів, вивчення якого відкриває ще новіші можливості застосування його в клінічній практиці.