ارزیابی رابطه بین میزان سایش مینای دندان و خشونت سطحی سرامیک های دندانی - فرناز فیروز; بیژن حیدری; فریبرز وفایی; علیرضا سلطانیان; حنیف الله بخشی; حمیدرضا سلیمانی مهر (Mashhad University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه:پرسلن های فلدسپاتیک و سیستم های زیر کونیایی پرمصرف ترین سرامیک های دندانی می باشند. سایش دندان هادر برابر این سرامیک های پرمصرف یک نگرانی عمده می باشد. خشونت سطحی اولیه سرامیک ها می تواند میزان سایش مینای دندان مقابل را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه ارزیابی رابطه بین میزان سایش و خشونت سطحی سرامیک های دندانی می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهی، نمونه های زیرکونیای پالیش شده، پرسلن فلدسپاتیک پالیش شده و پرسلن فلدسپاتیک پالیش و گلیز شده آماده شد (11n=). پرمولر طبیعی انسان نیز به عنوان آنتاگونیست تهیه گردید. سپس از نمونه های دندانی مانت شده توسط استریومیکروسکوپ در موقعیت ثابت عکس گرفته شد و فاصله نوک کاسپ ها تا نقطه مرجع که توسط دیسک روی نمونه دندانی حک شده بود، اندازه گیری شد. خشونت سطحی کلیه نمونه ها قبل از انجام آزمایش توسط دستگاه پروفیلومتر اندازه گیری شد. سپس نمونه های سرامیکی در مقابل نمونه های دندانی مورد آزمایش قرار گرفتند. 11دندان هم به عنوان گروه شاهد در برابر 11 دندان دیگر قرار گرفتند و 120000 سیکل جوشی (معادل 6 ماه جویدن) اعمال گردید. مجدداً از نمونه ها عکس گرفته شد. اختلاف این دو مقدار یادداشت گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 20 و آزمون کروسکال والیس و نمودار پراکنش (Scatter) در سطح معنی داری 5 درصد تجزیه و تحلیل آماری انجام شد. یافته ها: میانگین و انحراف معیار خشونت سطحی گروه پرسلن فلدسپاتیک پالیش شده 083/0±48/1 میکرومتر و گروه های پرسلن فلدسپاتیک پالیش و گلیز شده، زیرکونیای پالیش شده و گروه کنترل (شاهد) به ترتیب 126/0±20/1، 086/0±535/0 و 006/0±039/0 میکرومتر بود. بین خشونت سطحی گروه های مورد مطالعه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (001/0P