REACȚII ADVERSE HEMATOLOGICE ȘI DE COAGULABILITATE ÎN UTILIZAREA PREPARATELOR ANTITUBERCULOASE - Nicolae BACINSCHI; Anna DONICA; Elena TUDOR (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Tratamentul tuberculozei necesită utilizarea preparatelor antituberculoase pe termen lung cu un risc înalt de reacții adverse. În ultimele decenii, concomitent cu reacțiile adverse frecvente și detaliat studiate (simptomele gastrointestinale, hepatotoxicitate, neurotoxicitate, reacții alergice), sunt descrise dereglări hematologice și de coagulabilitate la administrarea medicamentelor antituberculoase. Manifestările principale ale acestora pot fi: anemia feriprivă, anemia hemolitică, anemia megaloblastică și sideroblastică, trombocitopenia, purpura trombocitopenică, leucopenie, eozinofilie, agranulocitoză, tromboza venoasă profundă, tromboembolia, coagulopatia intravenoasă diseminată etc. Deși aceste reacții adverse sunt rare necesită o atenție deosebită deoarece se pot manifesta mai frecvent în cazul tratamentul intermitent sau întrerupt și prezintă dificultăți de diagnostic.