O edukację jako podmiot samoregulacji społecznej - Zbigniew Kwieciński (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2021)
Tekst zawiera analizę związków masowego wybuchu społecznego protestu w sierpniu 1980 roku, jego przyczyn oraz implikacji dla demokratycznych przemian społeczeństwa polskiego oraz dla zmiany funkcji edukacji z instrumentu autorytarnej władzy na ważny podmiot samoregulacji społecznej. Próba jego wydania w książce "Konieczność - niepokój - nadzieja" skończyła się niepowodzeniem. Najpierw tekst ten został okrojony przez cenzurę, a następnie na  początku stanu wojennego w styczniu 1982 roku wydawca prawie cały nakład książki (ponad 10 tysięcy egzemplarzy) przekazał na zniszczenie.