Semnele fenotipice şi manifestările cardiovasculare la pacienţii cu prolaps de valvă mitrală. - Lilia Romanciuc; Ninel Revenco (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Prolapsul de valvă mitrală este o patologie displastică a ţesutului conjunctiv cu prezenţa multiplelor semne de dezvoltare. Scopul studiului a inclus evaluarea modificărilor cardiovasculare la copiii cu prolaps de valvă mitrală (PVM) şi semne fenotipice de displazie a ţesutului conjunctiv. Studiul a fost efectuat pe un lot de 190 copii dintre care, 160 (84,2%) copii cu PVM , vârsta medie ‒ 13,32±0,23 ani şi 30 (15,79%) copii sănătoşi, vârsta medie ‒ 12,2±0,72 ani (diapazonul de vârstă cuprins între 7 şi 18 ani), cu examinarea parametrilor clinici,hemodinamici şi electrocardiografici