Mükoz membran pemfigoidi - bir olgu sunumu - Asriye Mocan; Elvan Pala; İbrahim Kılıç (Ankara University, 2010)
Mükoz membran pemfigoid MMP kronik, enflamatuar, subepiteliyal veziküllo-büllöz bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın lezyonları oral mukozayı, oküler mukozayı,diğer muköz membranları ve deriyi kapsayabilir. Ağız lezyonların haricindeki lezyonların iyileşmesi skarla sonuçlanır. Göz tutulumu körlükle sonuçlanabilir. Oral mukozadan sonra en sık tutulan bölge konjuktiva olduğu için bu hastalarda mutlaka oftalmolojik konsültasyon ve takip yapılmalıdır. MMP'in tedavisi multdisipliner bir yaklaşım gerektirir. Erken teşhis ve tedavisi hastalığa bağlı komplikasyonları önleyebilir. Lezyonları sadece ağız içinde olan hastalar "düşük riskli" hasta grubu olarak tanımlanır. Günümüzde düşük riskli hasta grubu sistemik kortikosteroidlere göre daha etkili ve daha az yan etkileri olan topikal kortikosteroidlerle tedavi edilebilir. TS'lerin etkinliği ilacın gücüne, konsantrasyonuna, ilacın farmasötik şekline ve ilaç - lezyon temas süresine bağlıdır. Hastanın medikal durumu, ağız içi lezyonların şiddeti, tutulumun yaygınlığı ve hekimin deneyimi oral mukozada sınırlı kalan MMP'nin tedavisinde kullanılacak TS'nin potensinin, özel formülasyonun ve tedavi rejiminin seçimini etkiler. Bu raporda 59 yaşında MMP'li bir kadın hastanın kliniği ve topikal steroidlerle yapılan tedavisi sunulmaktadır.