Design tożsamości a przystosowanie osobowości zawodowej do płynnej rzeczywistości rynku pracy - Augustyn Bańka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2012)
Artykuł przedstawia podstawowe paradoksy, jakie niosą ze sobą trendy zmian na rynkach pracy, a także zarys koncepcji działań, dzięki którym można będzie łagodzić negatywne skutki zachodzących procesów wypierania ludzi z rynku pracy, przy jednoczesnym wzroście potrzeby zachowania, a nawet wydłużania aktywności zawodowej starzejących się społeczeństw. Podstawową tezą stanowiącą oś przeprowadzanych rozważań jest uznanie, że w płynnej rzeczywistości rynku pracy ludzie muszą wykazywać się, szczególnie w wieku przedemerytalnym, dużą mobilnością psychiczną i zawodową, czyli przedsiębiorczością. Zmieniające się realia życia zawodowego narzucają jednostkom konieczność przystosowywania swojej osobowości zawodowej do zmieniającej się rzeczywistości. Niezbędne jest jednak wsparcie zewnętrzne tych procesów. Dlatego w artykule tym omówiono również rolę szkolnictwa zawodowego i doradztwa kariery w promocji zatrudnienia w rekonwersji zawodowej, a w szczególności w przystosowaniu się mentalnym ludzi do zajęć w zawodach recesywnych.