BIOPROTEZĂ VALVULARĂ MITRALĂ DEGENERATĂ PRECOCE - Irina-Mihaela Ciomaga; Georgiana Russu; Cristina Jităreanu; Violeta Ştreangă; Aniela Rugină; Nicolai Nistor (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Prolapsul de valvă mitrală (PVM) este destul de frecvent întâlnit la copil, fi ind deseori o descoperire întâmplătoare la un copil asimptomatic, dar şi la copii simptomatici, cu boli ale ţesutului conjunctiv. Autorii raportează cazul unei fetiţe de 11 ani, diagnosticată la vârsta de 6 ani cu insufi cienţă mitrală severă prin prolaps de valvă mitrală şi operată la vârsta de 7 ani, când s-a practicat înlocuirea valvei mitrale cu o proteză valvulară biologică. La 4 ani de la protezarea valvulară, fetiţa se prezintă în urgenţă pentru instalarea bruscă a dispneei cu ortopnee, hemoptiziei şi cianozei generalizate. Examenul clinic corelat cu ecocardiografi a au stabilit diagnosticul de edem pulmonar acut şi proteză biologică valvulară degenerată, cu stenoză mitrală severă. Evoluţia a fost favorabilă după înlocuirea în urgenţă a bioprotezei cu o proteză mecanică.