COLȚURI ASCUȚITE ALE MALADIEI CASTLEMAN - CAZ CLINIC - Lucia MAZUR-NICORICI; Victoria SADOVICI; Nicoleta CALUGARESCO; Snejana VETRILA; Sanda BURUIANĂ; Victor CIUPERCĂ; Minodora MAZUR (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Boala Castleman (BC) este o afecțiune foarte rară, care poate apărea la orice vârstă și care afectează 16:100000 pacienți/ani. BC se caracterizează prin simptome inflamatorii sistemice, limfadenopatie generalizată, proliferarea limfocitelor policlonale și disfuncții multiple ale sistemelor de organe, fiind adesea asociată cu tulburări autoimune, care pot precede, identificate concomitent sau urma diagnosticul. Lucrarea prezintă criteriile majore și minore în baza cărora se stabilește diagnosticul, precum și importanța lucrului interdisciplinar în identificarea și realizarea diagnosticului diferențial al bolii Castleman.