مقایسه گیرنده دیجیتال CMOS با فیلم در تشخیص تحلیل خارجی ریشه: مطالعه آزمایشگاهی - زهرا دلیلی; مهران طارمسری; سیده طاهره محتوی پور; ایمان اوژند (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه:تحلیلریشهیکیازمعضلاتتشخیصیدردرمان‏هایاندودنتیکمی‏باشد. باتوجهبه این کهموفقیت درمان به تشخیص زودهنگام این پاتولوژی وابسته است، لذا به کارگیری ابزارهای مختلف تشخیصی اعم از تصاویر رادیوگرافی بر پایه فیلم و یا تصاویر دیجیتال و در نهایت تکنیک‏های پیشرفته تشخیصی حائز اهمیت است. لذا در این مطالعه گیرنده تصویری دیجیتال Complementary Metal Oxide Semiconductors (CMOS)  و فیلم در تشخیص تحلیل خارجی ریشه مورد مقایسه قرار گرفت. مواد و روش‏ها: در این مطالعه آزمایشگاهی، در گروه اول بر روی ریشه 12 دندان پره مولر سالم که جهت درمان ارتودنسی کشیده شده بودند، پنجره‏ای به ابعاد mm2×2 در یکی از نواحی باکال، لینگوال ویا پروگزیمال در دو مقطع سرویکالو میانی ایجاد شد و مابقی سطح دندان با لاک پوشانده شد. تحلیل ریشه در دو مرحله با اسید شبیه‏سازی شد.با دو گیرندهفیلمو سنسور CMOSدر سه زاویه بدون شیفت و با شیفت پانزده درجه مزیالی و دیستالیتصاویر رادیوگرافی تهیه شدند. در گروه دوم بر روی 12دندان پره مولر دیگر، حفره‏های فرزی در دومرحله با اندازه‏های متفاوت تهیه نموده و بقیه مراحل شبیه گروه اول تکرار شد. تصاویر تهیه شده توسط یک نفر اندودونتیست و یک نفر رادیولوژیست مجرب از نظر برای وجود یا عدم وجود تحلیل ریشه مورد بررسی قرار گرفتند.داده‏ها با آزمون مجذور کای آنالیز شد. یافته‏ها:در مجموع تشخیص صحیح تحلیل اسیدی در تکنیک دیجیتال نسبت به متد کانونشنال (فیلم) اختلاف آماری قابل توجهی را نشان داد. در حالیکه در تحلیل فرزی این اختلاف قابل توجه نبود. نتیجه گیری: براساس نتایج اینتحقیق سنسورهای دیجیتال در تشخیص تحلیل ریشه کمک کننده‏تر از تصاویر کانونشنال بوده ومتغیرهایی نظیر اندازه و شکل حفره، موقعیت و سطوح تحلیل در قدرت تشخیص مشاهده‏گرها موثر هستند.