Оздоровчо-виховна програма «Козацький шлях»: обґрунтування, перспективи, упровадження - Vladimir Volkov (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Розглянуто основні аспекти проблеми оздоровлення й виховання представників підростаючого покоління різних вікових груп. Проведено історико-системний аналіз реалізації деяких фізкультурно- оздоровчих і виховних програм у різних країнах із високим рівнем економічного розвитку. Виявлено основні напрями діяльності державних структур для підвищення рівня фізичної й функціональної підготовленості населення, зміцнення соціальних і культурних цінностей відповідно до регіону проживання. Визначено зміст загальних мети й завдань програми «козацький шлях» на сучасному етапі розвитку суспільства. Розроблений зміст завдань, залежно від періоду розвитку особистості, передбачає чотири основні сходинки (етапи) формування знань, умінь і навичок щодо фізичного, морального та вольового вдосконалення й самовдосконалення індивіда. Запропоновані етапи відбивають відповідні зміни в молодшому, середньому та старшому шкільному віці, а також у студентський період, якому характерна адаптація до самостійної життєдіяльності майбутнього фахівця. Такий комплексний підхід забезпечує формування фундаменту загальної фізичної й функціональної підготовленості, знань і навичок самовдосконалення з наступною індивідуалізацією навчально-виховного процесу відповідно до інтересів, потреб та можливостей представників підростаючого покоління від 6-7 до 21-23 років. Для реалізації поставлених завдань передбачено впровадження різних видів спорту й рухової діяльності, а саме, передусім, легкої атлетики, гімнастики, ігор- естафет, елементів рухливих і спортивних ігор, засобів активного й пізнавального туризму, єдиноборств і прикладної військової підготовки. Запропоновано поетапне формування бюджету й програмно-нормативного забезпечення, а також упровадження в практику цього проекту. Передбачено його початкову апробацію на базі міст із високим рівнем доходів населення, що, зі свого боку, дає підставу здійснювати асигнування на фізкультурно- оздоровчі й виховні заходи різних груп населення.