Predictorii displaziei bronhopulmonare la copiii prematuri. - Mariana Ceahlău; Rodica Selevestru; Aliona Cotoman; Svetlana Şciuca (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Au fost studiați factorii neonatali (termenul de gestație, masa la naștere, oxigenoterapia) ce pot conduce la dezvoltarea displaziei bronhopulmonare (DBP). Loturile de studiu de cohortă prospectiv și retrospectiv a 65 de copii internați în secția copii prematuri, IMSP IMC cu istoric pozitiv de naștere prematură și cu sindromul detresei respiratorii suportat neonatal au fost create utilizând clasificarea prematurilor. Studiul a stabilit că vârsta medie de gestație, greutatea la naștere și barotrauma cauzată de ventilația artificială pulmonară (VAP) pentru copiii născuți prematur constituie factori de risc în realizarea DBP.