مقایسه تأثیر دو روش طب فشاری و تحریک الکتریکی پوست بر شدت درد زایمان در زنان باردار نخست زا - نرگس حسین پور; معصومه کاویانی; محسن رازقی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: دیسترس ناشی از درد مادر در هنگام زایمان می تواند مادر و جنین را در معرض خطر قرار دهد. درد می تواند باعث افزایش فشار خون، افزایش ترشح اپی نفرین و نوراپی نفرین در مادر شود. راه های کنترل درد شامل استفاده از داروها و موارد غیردارویی می باشد. در حال حاضر هیچ داروی ایده آلی برای کنترل درد زایمان وجود ندارد و داروهای فعلی از جفت عبور کرده و بر روی جنین تأثیر می گذارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تأثیر دو روش طب فشاری و تحریک الکتریکی پوست بر شدت دردهای زایمانی در زنان نخست باردار انجام شد. روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1385-86 بر روی 135 زن نخست زا انجام شد. افراد به طور تصادفی در 3 گروه طب فشاری، تحریک الکتریکی پوست و گروه کنترل قرار گرفتند. مداخله در دیلاتاسیون 3-4 سانتیمتر سرویکس بر روی نقطه SP6 صورت گرفت. در گروه اول از فشار و در گروه دوم از تحریک الکتریکی پوست شبه سوزنی استفاده شد. گروه سوم از هیچ روشی استفاده نکردند. شدت درد در هر 3 گروه با استفاده از نمودار بصری - عددی طی 4 مرحله قبل از مداخله در دیلاتاسیون 3 -4 سرویکس، بلافاصله پس از مداخله، 30 و 60 دقیقه پس از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: شدت درد بلافاصله و 30 و 60 دقیقه پس از مداخله در گروه طب فشاری و تحریک الکتریکی پوست نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود، همچنین در مقایسه تأثیر طب فشاری و تحریک الکتریکی پوست بر کاهش درد در دیلاتاسیون 3-4 سانتیمتر و بلافاصله بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p=0/05)، اما شدت درد 30 و 60 دقیقه پس از مداخله در گروه تحریک الکتریکی پوست به طور معنی داری کمتر بود (p