Dzwon w tradycji i kulturze Europy - Janusz Nowiński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1995)
Dzwon, jego kształt i dźwięk, jest jednym z symboli reprezentujących historię Europy zsyntetyzować kulturę. Occidental Bell to dziwna, cudowna rzecz. Wtopiło się w to dziedzictwo archaiczne, element specyficznie chrześcijański i coś jeszcze Wysoce racjonalne i wysoce upolitycznione, co jest częścią istoty starej Europy. Dzwon, w kręgu Kultura europejska, stała się nośnikiem znaczenia symbolicznego związanego z ideą Zwycięstwo Dobra, Opatrzności Bożej, Świętości Czasu, Śmierci i "Vanitas" i pomnika.