REPREZENTĂRI ȘI REMEMORĂRI SOCIALE ALE EVENIMENTELOR DIN APRILIE 2009 - Olga GUȚU (Moldova State University, 2021)
În acest studiu prezentăm rezultatele unei cercetări explorative privind reprezentarea mediatică și felul în care sunt rememorate acţiunile de protest din aprilie 2009, având la bază surse de date colectate în perioada 2010-2013 și 2019-2020. Această analiză comparativă scoate în evidență particularități specifice privind felul în care erau abordate evenimentele date în primii ani de la producerea acestora și peste zece ani. În timp, se observă o scădere a interesului mass media față de acţiunile de protest; mai mult chiar, aceste evenimente sunt prezentate deseori în contexte mediatice care determină mai degrabă interpretări și conotații negative ale acestora. La final, se propun câteva recomandări cu privire la necesitatea unei analize mai profunde a acestor evenimente marcante pentru societatea din Republica Moldova.   THE SOCIAL REPRESENTATION AND REMEMBERING OF THE EVENTS OF APRIL 2009 This study presents the results of an exploratory research about the media representation and the way in which the protest events from April 2009 are remembered, based on data sources from 2010-2013 and 2019-2020. This comparative analysis highlights specific peculiarities regarding the way the events were approached during the first years after their occurrence and after ten years. Over time, there is a decrease in media interest in the protest events; moreover, they are often presented in media contexts that rather determine their interpretations and negative connotations. At the end of the study, some recommendations are proposed regarding the necessity for a deeper analysis of this landmark event for the society of the Republic of Moldova.