ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ: АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Тетяна ПОТАПЧУК; Володимир ОНИЩУК; Валентина МІРОШНІЧЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті проведено аналіз результатів дослідно-експериментальної роботи з формування комунікативної культури майбутніх педагогів. Комунікативна культура майбутніх педагогів є складовою їхньої професійної компетентності та забезпечується впорядкованістю знань, норм, цінностей і зразків поведінки, прийнятих в суспільстві та вміння органічно, природно і невимушено реалізувати їх у професійній діяльності. Водночас вона є сукупністю спеціальних комунікативних знань, навичок і умінь, за допомогою яких фахівець запобігає виникненню психологічних ускладнень, долає можливі труднощі, бар'єри та прогнозує результативність міжособистісної та ділової професійної взаємодії. Констатовано, що комунікативна культура є необхідною передумовою входження у професійну сферу, показником рівня професійної компетентності, вагомою умовою ефективності професійної діяльності та професійного самовдосконалення фахівця. Тому формування комунікативної культури майбутніх педагогів розглядається як одне з пріоритетних завдань фахової підготовки у вищих закладах освіти. Розкрито методику проведення експериментального дослідження з формування комунікативної культури майбутніх педагогів, що складалася з двох основних структурованих компонентів: теоретичного та практичного. До теоретичного автори відносять: аналіз філософської, психолого-педагогічної літератури, дослідження поняття спілкування, його видів, педагогічного, професійного спілкування, способів управління у спілкуванні, умінь, критеріїв, стилів спілкування, професійних комунікативних умінь, вимог до усного мовлення, труднощів та бар'єрів спілкування. До практичного - проведення констатувального, формувального та контрольного експерименту. На першому етапі проведено констатувальні зрізи для визначення сформованості навичок професійного спілкування майбутніх педагогів. Здійснено опитування для визначення загального рівня комунікабельності студентів, для оцінки їхнього компонента комунікативної культури та для визначення стилю спілкування, поширеного серед майбутніх педагогів. На другому етапі експерименту джено ступінь комунікативної ефективності педагогів та їхню комунікативну культуру очима студентів. Автори доходять висновку, що майбутні педагоги знають суттєві особливості педагогічного спілкування та його структуру; сутність складників орієнтування в педагогічній ситуації; основні причини помилок, що призводять до виникнення перешкод у педагогічній діяльності; види цих перешкод і засоби їхнього уникнення, володіють змістовим аспектом техніки мовлення та засобами його виразності. Вони вміють визначити власні можливості в педагогічному спілкуванні, володіють технікою, логікою й виразністю мовлення; використовують міміку й жести в спілкуванні.