Una experiència didàctica amb el collage - Joaquim Cantalozella i Planas (Universitat de Barcelona, 2008)
El punt de partida que Joan Miró va establir per fer les divuit Pintures segons collage del 1933 ens serveix avui per fer una proposta que permeti pensar en algunes de les claus de la pintura contemporània. Temes com ara l'apropiació, l'autoria o la subjectivitat de l'artista es posen en joc quan s'activa el dispositiu del collage com a model. Aquí es planteja una activitat d'aprenentatge que confronta el treball individual amb el col·lectiu i que té com a principal objectiu la reflexió del llenguatge pictòric.