HIPOKALCEMIJA - PRIKAZ PRIMERA - Tina Svetlik; Klemen Dovč; Primož Kotnik (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2022)
Hipokalcemija je pogosta motnja v presnovi kalcija in fosfata pri otrocih, zlasti pri novorojenčkih. Pogosto ne povzroča simptomov. Simptomi in znaki so odvisni od otrokove starosti. Na primarni ravni zdravstvene obravnave zdravnik diagnozo hipokalcemija potrdi z laboratorijsko analizo krvi in otroka klinično stabilizira. Nadaljnjo laboratorijsko in slikovno diagnostično obravnavo opravimo na sekundarni oz. največkrat na terciarni ravni. V prispevku predstavljamo primer deklice s klinično izraženo hipokalcemijo zaradi primarnega hipoparatiroidizma ob avtoimunskem poliglandularnem sindromu tipa 1.