Maksiller tam protezin boyutsal hassasiyeti üzerinde işlememenin etkisi - Gülsen Can; Lale Karaağaçlıoğlu; Pınar Altıncı (Ankara University, 2010)
Çalışmanın amacı, ısı ve basınç altında geleneksel yöntem ile polimerize olan kaide rezininde hazırlama aşamalarının lineer boyutsal değişim üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma örneği olan maksiller tam protezlerin n=8 sağ ve sol 1. premolar ve molar dişlerinin santral fossalarına ve sağ santral dişin singulum bölgesine referans noktası olarak metal pinler yerleştirildi. Pinler arasındaki anteroposterior ve meziodistal transvers boyut ölçümleri, üç araştırmacı tarafından ayrı zamanlarda 0.05 mm hassaslığında dijital kumpas Mitutoyo, Japonya ile gerçekleştirildi. Ölçümler diş dizimi kontrol , mufla içerisinde polimerizasyon, polisaj ve suda 1 ay bekletilme sonrasında tekrarlandı. Boyutların kontrol grubuna göre ve birbirleri arasındaki değişim oranları istatistiksel olarak 'tekrarlanan ölçümlerde varyans analizi' ANOVA ile karşılaştırıldı. Bulgular, anteroposterior ölçümlerde kontrol grubuna göre mufla içerisinde polimerizasyon ve polisaj sonrası azalma olduğunu gösterdi. Başlangıç ölçümüne göre azalan değerlerin 1 ay suda bekletilen örneklerde artış göstermesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı p>0.05 . Aynı zamanda bu artışın azalma ile orantılı olmadığı da gözlendi. Oysaki, transvers boyut ölçümlerinde sadece kontrol grubuna göre mufla içerisinde polimerizasyon sonrasında istatistiki olarak anlamlı sonuçlar belirlendi p