Hastaların Hasta Haklarına Yönelik Bilgi Düzeyleri ve Kullanma Tutumlarının İncelenmesi: Tanımlayıcı Kesitsel Bir Çalışma - Fatma Ezgi Yorgancılar; Bilgen Özlük (Selcuk University, 2023)
Amaç: Hastaların hasta hakları konusunda bilgilendirilmelerinin yanı sıra bu bilgiyi ne düzeyde kullandıkları da önemlidir. Bu çalışmada hastaların hasta hakları konusundaki bilgi düzeyleri ve kullanma tutumlarının incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki bu araştırma, 05.04-05.05.2017 tarihleri arasında bir üniversite ve bir özel hastanede yatarak sağlık hizmeti alan, onam yeterliliği bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 253 erişkin hasta ile gerçekleştirildi. Veriler "Hasta Hakları Bilgi Ölçeği" ve "Hasta Haklarını Kullanma Tutumu Ölçeği" ile toplandı. Çalışma için etik onam, kurum izinleri, ölçek yazar izinleri ve hastalardan yazılı onam alındı. Verilerinin analizinde sayı ve yüzde dağılımı, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Bulgular: Hastaların hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerinin yüksek olduğu (Ort.±SS=40,25±3,03) ve hasta haklarını kullanma tutumlarının düşük olduğu (Ort.±SS=48,71±13,85) belirlendi. Hasta hakları konusunda bilgiyi medyadan öğrenen hastaların, hastanelerden öğrenen hastalara göre hasta haklarını kullanma tutumlarının daha yüksek ve istatistik olarak anlamlı olduğu belirlendi (p