7-11 yas arası çocuklarda bruksizm ve temporomandibular eklem disfonksiyonu arasındaki ilişki - Aylin Akbay Oba; İ. Erhan Gelgor; C. Turksel Dulgergil (Ankara University, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı 7-11 yaş arasındaki çocuklarda TME disfonksiyonu ve bruksizm arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bireyler ve Yöntem: 7-11 yaş grubundaki 828 çocuğun TME muayenesi yapılarak semptomlar ve işaretler tesbit edilmişttir ve herhangi birinin varlığında TME disfonksiyonu tanısı konmuştur. Bruksizmi olan çocuklar görüşme ve ailelere verilen formlar yardımıyla belirlenmiştir. Bulgular : TME disfonksiyonu olan 332 çocuktan 58'inde bruksizm varlığı tesbit edilmiştir. TME sesleri, TME hassasiyeti, kas hassasiyeti, kısıtlı ağız açma, ağız açarken yada bir şey çiğnerken çene ekleminde ağrı varlığı ile bruksizmi olan ve olmayanlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir p>0,05 . Sadece ağzını açarken yada bir şey çiğnerken çene ekleminden ses geldiğini söyleyen çocuklarda, bruksizm olan ve olmayanlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur p0,05 . Sonuç: 7-11 yaş arasındaki çocuklarda bruksizm varlığının, TME disfonksiyonu gelişiminde belirgin rol oynamadığı gözlenmiştir.