CLARIFICĂRI TEORETICO-CONCEPTUALE PRIVIND FOBIA DENTARĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2023)
Fobia dentară este definită ca fiind o reacție persistentă, nerealistă la un stimul specific stomatologic, care duce la o evitare parțială sau completă a pericolului perceput. O persoană cu fobie dentară va evita cu orice preț îngrijirea dentară, până când problema fizică sau povara psihologică a fobiei devine insuportabilă. Această fobie, în sine, pro- voacă mult stres și un impact negativ și asupra altor aspecte ale vieții pacientului dentofob. Frica dentară este descrisă fiind de o intensitate mai mică ca fobia dentară și este o reacție de protecție la un anumit pericol sugerat de mediul stomatologic. De asemenea, literatura de specialitate descrie și anxietatea dentară, aceasta fiind reacția la un pericol necunoscut. Majoritatea oamenilor experimentează un anumit grad de anxietate dentară, mai ales dacă sunt pe cale să li se facă ceva ce nu li s-a mai făcut până acum în cabinetul stomatologic. Cuvinte-cheie: fobie dentară, anxietate dentară, frică dentară, dentofobie, odontofobie, stomatofobie, anxietate fobică dentară.   DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(165)2023_40