PERİODONTAL OLARAK UMUTSUZ BİR DİŞİN REPLANTASYONUNUN 10 AYLIK TAKİBİ - OLGU SUNUMU - Nimet Ünlü; Sultan Gizem Ülkü; Mehmet Semih Velioğlu; Adem Begeçaslan (Selcuk University Press, 2023)
Amaç: Replantasyon; periodontal desteğini kaybetmiş dişlerin kanal tedavisinin tamamlanmasının ardından, bilinçli olarak çekilerek, çekim soketine tekrar yerleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu sayede hastanın estetik ve fonksiyonu tekrardan sağlanmış olur. Bu vaka raporunda maksiller santral kesici dişin replantasyonunun 10 aylık klinik ve radyolojik raporu sunulmuştur. Olgu: Sistemik olarak sağlıklı sigara içmeyen 41 yaşında kadın hasta santral kesici dişinde mobilite ve ilgili bölgede diş eti kanaması şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Hastanın klinik ve radyolojik muayenesi sonucu dişte şiddetli periodontal yıkım, derin periodontal patolojik cepler ve buna eşlik eden Miller sınıf III mobilite tespit edildi. Detertraj, kök yüzey düzleştirmesi ve oral hijyen eğitimini içeren Faz1 periodontal tedavi sırasında ilgili dişin kök kanal tedavisi tamamlandı. Reimplantasyon işlemine dişin atravmatik olarak çekimi ile başlandı, dişin extraoral olarak kök yüzeyindeki sementin tamamen uzaklaştırılmasına dikkat edilerek kök yüzey düzleştirmesi gerçekleştirildi. Daha sonra diş 5dk tetrasiklin HCI (100mg/ml) solüsyonunda bekletildi. Steril salin solüsyununda yıkandıktan sonra çekim soketine yerleştirildi, komşu dişlerle birlikte geçici olarak splintlendi. 2 haftalık geçici splint işleminden sonra daimî fiber destekli splint yapıldı. Bulgular: 10 aylık takip sonunda ilgili bölgede inflamasyonun çözüldüğü, ceplerin elimine olduğu ve radyolojik olarak belirgin kemik kazanımının olduğu görülmüştür. Bu süre boyunca herhangi bir komplikasyon gelişmediği ve hastanın tedaviden memnun olduğu kaydedilmiştir. Sonuç: Periodontal olarak umutsuz dişlerin replantasyonunun, kısa sürede tamamlanması, ekonomik olması, estetiğin sağlanabilmesi ve aynı zamanda kemik rezorpsiyonunu engelleyip, kemik kazanımı sağlayarak gelecek implant cerrahisini olumlu etkilemesi nedeniyle kayda değer bir tedavi yaklaşımı olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Fiberle güçlendirilmiş splint, mobilite, periodontitis, replantasyon