Diagnosticul și particularitățile clinice ale limfoamelor non-Hodgkin indolente. - Sanda Buruiana; Maria Robu (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Au fost studiate aspectele clinice și de diagnostic la 68 pacienți cu Limfoame non-Hodgkin (LNH) indolente cu vârsta cuprinsă între 27 și 79 de ani (bărbați-38, femei-30). Diagnosticul a fost confirmat histologic și imunohistochimic. LNH limfocitare din limfocite mici au fost identificate la 28 pacienți, din celulele zonei marginale-la 24, foliculare-la 16. LNH limfocitare din limfocite mici și din celulele zonei marginale s-au dezvoltat mai frecvent la persoanele cu vârsta 50-69 de ani (75,0% și 62,5%, respectiv), iar LNH foliculare -la vârsta de 40-59 de ani (68,8%). Independent de tipul LNH focarul primar tumoral a fost localizat mai frecvent în ganglionii limfatici (48,5%), preponderent în ganglionii limfatici periferici (78,8%), după care a urmat în splină (35,3%). Metastaze extranodale au fost înregistrate frecvent în măduva oaselor. În LNH limfocitare din limfocite mici și în LNH din celulele zonei marginale afectarea măduvei oaselor a avut loc în 95,5% și 82,4% respectiv, iar în LNH foliculare-în 72,4% cazuri. Alte organe și țesuturi au fost interesate mult mai rar. Supraviețuirea de peste 5 ani a pacienților cu LNH limfocitare din limfocite mici a constituit 65,1%, în LNH foliculare -57,2% și în LNH din celulele zonei marginale- 44,3%. Aceste date denotă o evoluție mai favorabilă a LNH limfocitare din limfocite mici.