VIOLENŢA DOMESTICĂ PRIN PRISMA POLITICILOR INTEGRATE - Valentina BODRUG-LUNGU (Moldova State University, 2017)
Prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie, recunoscut drept flagel care afectează grav victimele, necesită intervenţii coordonate şi prompte din partea tuturor structurilor abilitate în domeniu. Implementarea politicilor integrate ar permite intervenţia eficientă în cazurile de violenţă împotriva femeilor şi de violenţă în familie prin asigurarea unei abordări de coordonare şi cooperare multisectorială care, totodată, să asigure că politicile adoptate sunt fundamentate pe date statistice. În prezentul articol propunem Modelul "Romaniţei", care presupune formarea unei filosofii comune asupra protecţiei şi asistenţei victimelor violenţei, având la bază drepturile şi necesităţile acestora. DOMESTIC VIOLENCE THROUGH INTEGRATED POLICIES Preventing and combating domestic violence, recognized as the scourge seriously affecting victims require prompt and coordinated interventions by all authorized structures in the area. Implementation of integrated policies would allow effective intervention in cases of violence against women and domestic violence by providing a multi-sectoral approach that coordination and cooperation while ensuring that the policies adopted are based on statistical data. In this article we propose model "Flower" which involves the formation of a common philosophy on protection and assistence of victims of violence, based on her rights and needs.