مقایسه خطای بازسازی زاویه مفصل زانو در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی و افراد سالم - پریسا رنجبر; ساناز دواریان; جواد صراف زاده; علی اشرف جمشیدی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف یکی از اجزای مهم سیستم سوماتوسنسوری حس عمقی است که به وسیله اندازهگیری حس وضعیت، حس حرکت و حس نیرو اندازهگیری میشود. اگرچه بررسی موضعی حس عمقی مهم است، مطالعه اثرات آن در رابطه با زنجیره حرکتی به خصوص در رابطه بین ستون فقرات و اندامها نیز لازم میباشد. در حدود 84 درصد از افراد جوامع صنعتی کمردرد را تجربه میکنند. از آنجایی که کمردرد مزمن باعث اختلال در عملکرد عضلات کمر میگردد، گیرندههای حس عمقی را تحت تاثیر قرار داده و باعث اختلال در حس عمقی خود موضع کمر میگردد. همچنین در زنجیره حرکتی، تغییر در عملکرد عضلات در یک بخش از زنجیره باعث تغییر در الگوی حرکتی همه اجزای زنجیره میگردد. با توجه به اهمیت و ارتباط تنگاتنگ مفصل زانو و ستون فقرات کمری در ارتباط با یکدیگر و با توجه به اینکه یافته چندانی در مورد حس عمقی مفصل زانو در درگیری مزمن ستون فقرات کمری در دست نبود، بنابراین منجر به انجام مطالعه حاضر شد که هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی خطای بازسازی زاویه مفصل زانو، به عنوان یک مفصل از زنجیره حرکتی اندام تحتانی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی در وضعیتهای مختلف کمری در مقایسه با افراد سالم است. مواد و روش ها در مطالعه حاضر که از نوع تحلیلی-مقطعی به روش مورد/شاهد میباشد، 24 زن دارای کمردرد غیراختصاصی مزمن و 25 زن سالم شرکت کردند. زاویه بازسازی مفصل زانو در چهار وضعیت کمری نوترال، فلکسیون، 50 درصد روتاسیون به چپ و 50 درصد روتاسیون به راست در وضعیت نشسته در حالی که چشم بیمار بسته بود، به وسیله اینکلینومتر اندازهگیری شد. نهایتا متغیرهای مورد مطالعه شامل خطای ثابت و خطای مطلق بازسازی زاویه مفصل زانو در هر دو گروه سالم و بیمار اندازهگیری شد و  به منظور مقایسهی این متغیرها بین دو گروه مورد مطالعه از آزمون آماری t مستقل استفاده شد. یافته ها خطای مطلق در وضعیتهای خنثی و فلکسیون در بیماران دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی به طور معناداری بیشتر از افراد سالم بود (بدین صورت که در هر دو این وضعیتها 01/0P=)، اما در وضعیتهای 50 درصد روتاسیون به چپ (27/0P=) و 50 درصد روتاسیون به راست (14/0P=) تفاوت معناداری بین گروه سالم و بیمار وجود نداشت. نتیجه گیری در افراد دارای کمردرد غیراختصاصی مزمن حس عمقی زانو نسبت به افراد سالم دارای اختلال میباشد. مطالعه حاضر تمرینات حس عمقی و تمرینات سنسوری موتور در اندام تحتانی به خصوص در مفصل زانو را در افراد دارای کمردرد غیراختصاصی مزمن پیشنهاد میکند.