Dialog w wychowaniu - Marian Nowak (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2010)
Wychowanie jest zjawiskiem rozgrywającym się między ludźmi i istotowo wpisanym w międzyludzką relację. Tego rodzaju relacja znajduje swoje wielorakie formy, wśród których możemy wymienić m.in. «spotkanie» i «dialog». O tym ostatnim chcemy zwłaszcza mówić, odnosząc go do wychowania.