K dimenzím komunikačního pole: Galerijní animace jako výtvarná akce - B. Svátková (Czech Pedagogical Society, 2008)
Výzkum k disertační práci K dimenzím komunikačního pole: Galerijní animace jako výtvarná akce je motivován potřebou vyplnit mezeru v situaci teorie a praxe současné české galerijní pedagogiky a navázat na výtvarné přístupy k vedení galerijní animace. Centrální otázka výzkumu zní: Jaké faktory charakterizují průběh galerijní animace? Kdy je galerijní animace funkční? Výzkum hledá odpověď prostřednictvím sledování galerijní animace z hlediska její interakčnosti a její procesuality. Výzkum je založen na třech základních konceptech: 1. Struktura klíčů k interpretaci výtvarného díla - alternativy zprostředkování umění reagující na proměnu interpretačního rámce artefaktu v současné vizuální teorii. 2. Struktura faktorů galerijní animace v České republice, Slovensku, Rakousku a Francii. 3. Linie přístupů v současné galerijní animaci - typologie animátorů.