МАТЕМАТИЧКЕ ИГРЕ - МОГУЋНОСТИ ПРИМЕНЕ У РАЗРЕДНОЈ НАСТАВИ МАТЕМАТИКЕ - Бојан Лазић; Марина Милошевић; Сања Маричић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
Тенденција унапређења квалитета наставе математике на свим нивоима образовања захтева ефикасно и друштено прихватљиво основно математичко образовање. Почетна настава математике има дубок смисао и значај и мора бити постављена и реализована тако да након тог процеса савремени човек трајно задржи стечена знања и достигнути ниво когнитивних способности. Савремене педагошке теорије истичу значај игре као методе учења у оптималном стимулисању свестраног развоја ученика. С тим у вези, математичке игре препознате су као значајно средство и алат који доприноси развоју сазнања кроз образовни процес, посебно у почетном математичком образовању. Полазећи од анализе теоријских и практичних истраживања, у раду су сагледане могућности примене игара у почетној настави математике као подршка унапређивању квалитета процеса учења и наставе математике. Позитивно емпиријски евалуирани модели потврђују значајан утицај математичких игара на поспешивање интересовања и мотивације ученика у разредној настави математике, што упућује на оправдану претпоставку даљих импликација на квалитет исхода учења програмских садржаја.