Становлення географічних знань - Inna Shorobura (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2014)
В статті висвітлюється проблема започаткування вивчення географічних знань на землях України. Історія шкільної географічної освіти є важливою складовою загальної історії педагогіки. Ознайомлення з її становленням уможливлює не тільки осмислення загальної картини її розвитку в Україні як цілісного багатогранного явища, але й створює умови для системного відтворення вітчизняного історико-педагогічного процесу. Аналізується побудова географічних курсів на українських землях. Висвітлюються проблеми вивчення географічних знань та можливі шляхи їх вирішення. Елементи природознавчих знань вперше почали викладатись у школах у ХVІІ ст. У ХVІІІ ст. поступово формуються окремі елементи шкільної географічної освіти, зокрема перелік питань та ідей географічної науки, що входив до природознавства чи складав окремий предмет. Протягом століття з'являлись і поступово вдосконалювались як перекладені, так і вітчизняні підручники з географії. Спостерігаються спроби напрацювання методичних прийомів навчання географії. У ХУІІІ ст. створювались передумови для формування такого цілісного педагогічного явища, як шкільна географічна освіта.