ENDODONTİK NEDENLE MANDİBULAR MOLAR DİŞİNE HEMİSEKSİYON UYGULANAN HASTANIN ORAL REHABİLİTASYONUNDA MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM - OLGU SUNUMU - Nilsun Bagış; Füsun Arpak; Nejat Arpak (Ankara University, 2014)
Hemiseksiyon, sıklıkla mandibular molar dişler olmak üzere çok köklü dişin iki parçaya ayrılarak, bir kökün kronu ile birlikte çıkarılması olarak tanımlanır. Genellikle, hemiseksiyon prosedürünü takiben, tek kron veya köprü protetik restorasyonu uygulanır. Endodontik başarısızlık, derin caries varlığı, ilerlemiş periodontal hastalık gibi nedenlerle umutsuz görünen çok köklü dişlerin bir bölümü sağlıklı ise, ağızda tutulması düşünülebilir. Bu nedenle bir mandibular molar dişin, sadece tek kökünde bulunan hasar nedeniyle çekimi gerektiğinde, ampütasyonu alternatifleri unutulmamalıdır. Bu vaka raporunda, endodontik ve periodontal nedenle hemiseksiyon uygulanmış mandibular molar diş ve sonrasında uygulanan ortodontik tedavi yaklaşımı sunulmuştur