OCENJEVALNA LESTVICA RAZUMLJIVOSTI OTROK KOT PRIPOMOČEK ZA HITRO IN ZANESLJIVO OCENO OTROKOVE GOVORNE UČINKOVITOSTI - Martina Ozbič (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
V predšolskem obdobju srečamo veliko otrok, ki odstopajo v govorno-jezikovnem razvoju. Netipična odstopanja navadno najbolj vplivajo na govorno razumljivost otrok in s tem na njihovi komunikacijo in komunikacijsko samopodobo. Da bi se izognili posledicam govornih težav in omogočili zgodnje funkcionalno prepoznavanje govornih odstopanj, je na voljo zanesljiv, veljaven in preverjen vprašalnik o sto-pnji razumljivosti ICS (ang. Intelligibility in Context Scale), ki ga izpolnjujejo starši. V prispevku predstavljamo raziskavo, s katero dokazujemo statistično značilno povezanost med subjektivno oceno staršev glede otrokove razumljivosti ICS in objektivno logopedovo oceno odstotkov ujemanja izgovorjave celotne besede. Na slučajnostnem vzorcu 93 slovenskih predšolskih otrok, starih 2-6 let, smo ugotovili statistično pomembne korelacije med merami ujemanja in merami razumljivosti (0,448-0,651) ter potrdili zanesljivost vprašalnika v slovenskem prevodu (Cronbachov koeficient alfa 0,947). Vprašalnik je dober pripomoček za prvo presejanje otrok in njihove razumljivosti že v pediatrični ambulanti. Vprašalnik ne more nadomestiti logopedskega pregleda, a nudi hitro in funkcionalno oceno učinka govora na otrokovo komunikacijo v vsakdanjem življenju.