The OCENA ZWINNOŚCI I PORUSZANIA WIELOKIERUNKOWEGO ZA POMOCĄ T AGILITY TEST U MŁODYCH ZAWODNIKÓW UPRAWIAJĄCYCH PIŁKĘ RĘCZNĄ - Iwona Woszczek; Karina Szczypiór-Piasecka; Krzysztof Antczak; Alicja Mińko (Kazimierz Wielki University, 2021)
WSTĘP: T Agility Test jest jednym z testów, który ocenia poruszanie wielokierunkowe w połączeniu z szybkością wykonywanych ruchów. T test ocenia również stabilność dynamiczną zwaną inaczej zwinnością. Została ona określona jako zdolność do utrzymania kontrolowanej pozycji ciała i szybkiej zmiany kierunku ruchu bez utraty równowagi. Test  przydatny jest w sportach takich jak piłka ręczna czy koszykówka. W piłce ręcznej zawodnicy odnoszą wiele kontuzji, z czego najczęstsze powstają podczas treningów oraz meczów, gdy dochodzi do starcia z innymi zawodnikami. Najczęstsze kontuzje dotyczą stawów nadgarstkowych, skokowych, ramiennych i kolanowych. CEL: 1. Porównanie stabilności dynamicznej u młodzieży trenującej piłkę ręczną.                2. Wpływ kontuzji na wynik T testu u piłkarzy ręcznych.  3. Przydatność T testu do oceny stabilności dynamicznej i poruszania  wielokierunkowego u sportowców.   MATERIAŁ I METODY: 23 młodych zawodników piłki ręcznej zostało przebadanych testem T Agility oraz przeprowadzono kwestionariusz badań. Do przeprowadzenia testu potrzebne były przybory takie jak: pachołki, stoper oraz centymetr. Pachołki rozstawiono na kształt litery T. Zadaniem zawodnika było jak najszybsze pokonanie wyznaczonego dystansu. WYNIKI: Średni czas T testu wyniósł 10,95 s Najszybszy zawodnik  osiągnął 9,15 s, a czas najgorszy to 12,11 s. Najwięcej zawodników (14) odniosło kontuzje w stawie skokowym. Częstymi kontuzjami okazały się skręcenie stawu, p=0,56 oraz zerwanie/naderwanie mięśnia/ścięgna ,(p=0,48). Najczęstsze kontuzje w stawie nadgarstkowym  dotyczyły złamania palców,  p=0,29 oraz wybicia palców p=0,14. WNIOSKI: 1. T test przydaje się do oceny stabilności dynamicznej i poruszania wielokierunkowego sportowców. 2. Przebyte kontuzje nie mają znaczącego wpływu na wynik T testu. 3. T test jest przydatnym narzędziem w procesie treningowym.