بررسی مقایسه‌ای دریافت غذایی، فعالیت بدنی و وزن زنان نابارور با زنان سالم 40-25 ساله - فرگل صادقی; نسترن میری; آمنه باریکانی; بتول حسین رشیدی; عزیزه قاسمی نژاد; الهام حججی; مریم جوادی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: ناباروری، یکی از مشکلات مهم بهداشتی- درمانی جوامع مختلف محسوب می شود. قسمت قابل توجهی از ناباروری وابسته به شرایط محیطی بوده و قابل پیشگیری است. با توجه به شیوع ناباروری در ایران و نقش عوامل مرتبط با شیوه زندگی شامل رژیم غذایی، تحرک و کنترل وزن در ایجاد مشکلات باروری، مطالعه حاضر با هدف مقایسه دریافت های غذایی، فعالیت بدنی و وزن زنان نابارور و سالم انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی تحلیلی طی سال های 93-1392 بر روی 144 زن نابارور و 144 زن سالم مراجعه کننده به مرکز تحقیقات باروری ولی عصر و بیمارستان زنان تهران و مراکز بهداشتی درمانی شرق تهران انجام شد. اطلاعات عمومی، دریافت غذایی و فعالیت بدنی به روش مصاحبه جمع آوری شد. اندازه های بدنی با تن سنجی بررسی و ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های آماری تی، کای دو و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین وزن زنان نابارور 29/11±01/69 کیلوگرم و زنان سالم 95/7±48/64 کیلوگرم بود که اختلاف معناداری بین میانگین وزن (007/0=p) و شاخص توده بدنی (009/0=p) دو گروه مشاهده شد. مدت زمان انجام فعالیت بدنی روزانه در زنان نابارو کم تر از زنان سالم بود  و عمدتا  فعالیت سبک داشتند ولی این تفاوت بین دو گروه معنادار نبود (05/0p)، سلنیم (004/0=p)، روی (001/0=p) و ویتامین ث (019/0=p) در زنان نابارور بیش تر و میزان دریافت چربی کل (04/0=p)، ویتامین E (038/0=p) و آهن (001/0>p) در زنان سالم بالاتر بود. پس از تعدیل عامل مخدوش کننده (انرژی مصرفی)، فقط گرم کربوهیدرات دریافتی بین دو گروه معنادار بود (05/0>p). نتیجه گیری: کم تحرکی و دریافت زیاد کالری، از دلایل بروز چاقی هستند و از آنجایی که فراوانی اضافه وزن و چاقی در زنان نابارور 2/2 برابر بیش تر بود، به نظر می رسد تغذیه و ورزش مناسب می تواند نقش پیشگیری و درمان کننده در ناباروری داشته باشد.